Dannelsesbegreberne selvkontrol og respekt (03/2025)
Mølleskolen er en del af et større projekt omkring karakterdannelse.
Og jeg skal da lige love, at der står mange i kø for at mene noget.
Jeg kan få det helt halvdårligt, når jeg ser folk mene, at det er farligt og nærmest religiøst at arbejde med karakterdannelse. Hvad er det for noget sludder???
Jeg har arbejdet med karakterdannelse i mange år. Jeg kalder det opdragelse ind i fællesskabet, men jeg tænker det lidt ud af samme skuffe.
Jeg arbejder hele tiden med børns evne til at undertrykke pludseligt opståede behov, at tie stille, når andre taler, at behandle andre med ordentlighed og respekt, også selvom de ikke er dine primære venner, at rette sig ind under gældende regler for fællesskabets bedste - og så videre.
Hvis I følger med på ann-berit.dk på Facebook, så kan I se, at jeg også tvinger børn til at holde orden og behandle skolens inventar med respekt.
Og det virker, hvis I spørger mig. Det skal HELE TIDEN opretholdes. Træerne vokser ikke ind i himlen - vor herre bevares. Men det virker. Som regel:-)
Så.... når nu råbekoret har travlt med at pege fingre og råbe RELIGIØS BEVÆGELSE og HVOR BLIVER PENGENE AF?, så ryster jeg på hovedet og går over i 5.c med ovenstående forløb om dannelsesbegreberne SELVKONTROL og RESPEKT.
Det er IKKE en del af Mølleskolens store dannelsespakke. Her har jeg dejlige kollegaer, som arbejder på at lave undervisningsforløb og materiale. Men jeg har lavet mit eget og testet det på 5.c.
MÅLET er at give eleverne en klar og tydelig forståelse af, hvordan SELVKONTROL og RESPEKT kan bruges i skolen - både i en læringssituation og i pauserne. Hvornår kan du få brug for din SELVKONTROL eller RESPEKT? Og hvorfor er det vigtigt for dig selv og dit fællesskab, at du øver dig i at bruge netop disse?
Samtidig har forløbet været opvarmning til 14 dages forløb, hvor børnene skal lave et oplæg til skole-hjem-samtalerne om deres egen læringsprofil.
SELVKONTROL
Det første vi tog hul på, var SELVKONTROL.
Her kan I se min PPT med alle forløbets opgaver og materialer. Herunder kan I læse, hvordan vi arbejdede.
Først læste jeg højt en kort fælles tekst, som jeg selv har skrevet.
Selvkontrol er, når du kan styre dine handlinger, følelser og tanker, selvom det er svært. Forestil dig, at du virkelig gerne vil spise en hel pose slik lige før aftensmaden, men du ved, at det ikke er en god idé. Selvkontrol hjælper dig med at sige "nej" og vente til senere, selvom det er fristende.
Her er nogle eksempler på selvkontrol:
-
Vente på tur: Når du spiller et spil med dine venner, er det vigtigt at vente på din tur i stedet for at snyde og springe foran.
-
Lave lektier først: Selvom det kan være sjovere at game eller se en serie, viser du selvkontrol ved at lave dine lektier først og have tid til sjov bagefter.
-
Behandle andre pænt: Selv hvis nogen har været uvenlig mod dig, kan du bruge selvkontrol til at svare pænt og undgå at sige noget ondt tilbage.
-
Holde roen: Når du føler dig vred eller ked af det, hjælper selvkontrol dig med at tage dybe indåndinger og tælle til ti, før du reagerer.
Selvkontrol er som en muskel, der bliver stærkere, jo mere du bruger den. Jo mere du øver dig i at have selvkontrol, desto bedre bliver du til det!
Dernæst talte jeg om MARSHMALLOW-EKSPERIMENTET fra 60'erne. Det er en klassisker. Jeg viste en film fra YouTube med børn, som i den grad bruger deres selvkontrol (for de flestes vedkommende).
Dernæst fik hvert bord et A3-ark med 8 eksempler på, hvornår man bruger selvkontrol i sin klasse. Jeg læste alle 8 eksempler højt og sikrede mig, at børnene forstod udsagnene. Dernæst skulle de ved bordgrupperne nu uden at tale sammen - hver vælge de 3 ting, de synes, var de vigtigste for et godt læringsfællesskab.
Så præsenterer børnene de udvalgte punkter for hinanden, og her iblandt vælges nu i fællesskab de tre, som gruppen synes er vigtigst. Der skal argumenteres for valgene.
Alle gruppernes førsteprioritet præsenteres først - samt deres argumenter selvfølgelig. Det blev i klassen til fire, som vi synes var særligt vigtige.
Dagen efter brugte jeg samme arbejdsgang, men på 9 udsagn om selvkontrol i frikvartererne.
Her endte vi også med fire vigtige udsagn.
Den efterfølgende time blev brugt til at lave HVERDAGSFORTÆLLINGER.
De otte udvalgte udsagn skrev jeg på små sedler - og hver gruppe trak en seddel.
De skulle nu arbejde ud fra følgende arbejdsgang:
-
Hver gruppe trækker et kort
-
Gruppen læser kortet i fællesskab.
-
Gruppen laver en IDE-SKY (skriv uden stop i 5 minutter) med tanker om kortets tekst.
-
Gruppen taler om alle tankerne. I skiftes til at læse noget højt og fortælle, hvad I selv tænker om det.
-
Gruppen skal lave en fortælling fra hverdagen.
-
Først taler I om, hvad fortællingen kan handle om. I må ikke skrive noget ned.
-
Alle skal have en rolle. Prøv at improvisere jeres fortælling. Gør det mange gange, så I hver gang får noget mere handling med. Alle skal afsluttes med en "morale" - eller en "speaker", der kommenterer, hvad vi lige har set.
-
Til sidst vises fortællingen til klassen.
Det virker helt OK at sætte en stram tidsramme på en opgave som ovenstående. Børnene er nødt til at arbejde effektivt for at nå i mål.
Vi sluttede forløbet om selvkontrol af med et brevkassespørgsmål, som børnene i grupper skulle svare på. Jeg har brugt aktiviteten BREVKASSE i flere sammenhænge, så 5.c har en ret god forståelse af, hvordan sådan et brev skal struktureres.
Jeg plejer at sige:
Indledning: Kære pige/dreng/brevskriver
Tusind tak for..... Det er sejt, at du skriver.... (eller noget lignende) - altså en anerkendelse.
Indlevelse: Vi tror, der er mange, der har det som dig....
Rådgivning: Nu vil vi gerne give dig tre gode råd...
Afslutning: Kærlig hilsen Brevkassen
FORLØBET OM RESPEKT FØLGER: