Menstruationssnak i 4. klasse    

Jeg husker det som var det i 7. klasse - den dag, jeg fik min menstruation for første gang. Det var både en stor dag, men også dybt, dybt pinligt - tænk, hvis nogen opdagede det.
En af mine kollegaer fortalte, at hun med stor succes havde snakket menstruation med sin egen klasse i slutningen af 4. - Derfor samlede jeg pigerne i en rundkreds en onsdag i 5. lektion og sagde: "Nu vil jeg fortælle jer om menstruation." - .... spredt fnisen - og let rødmen ..... "Det kan nemlig godt være at nogle af jer allerede vil få menstruation i løbet af næste skoleår" ... en smule paniksnak bredte sig i rundkredsen... "Derfor er det vigtigt, at vi alle snakker lidt om , hvad det er - og hvad man kan gøre...." og sådan fortsatte samtalen. Det var en KÆMPE SUCCES. De havde SÅ mange spørgsmål - og da tiden var gået, var vi slet ikke færdige.

Vi kom ind på følgende områder:

hvad sker der med kroppen; behåring, sved - hvad gør man? ("Er det nødvendigt at bruge lige så meget deodorant som drengene gør - de STINKER!)
det er surt at være den første, især fordi man er bange for at nogen vil "sladre" til drengene. Pigerne skal kunne stole på hinanden.
menstruation kan komme når som helst. Hvis det sker i skolen, henvender man sig til Ann-Berit og får hjælp til at klare situationen. Hvis det sker hos en veninde, folder man et stykke toiletpapir og lægger det i trusserne og skynder sig hjem til sin mor. Hvis hun ikke er hjemme, har man sikret sig på forhånd, at man ved, hvor hendes bind ligger.
den første menstruation er KUN et par pletter. Det er ikke fossende blodstrømme, der løber ned ad benene.
Man kan godt have idræt, når man har menstruation. Man kan bade i lærerens omklædningsrum efter aftale.
Jeg havde en tampax og et bind med, som børnene kiggede nysgerrigt på. "Hvad er snoren til??"

Jeg kan kun anbefale, at man tager samtalen tidligt - også selvom nogle af pigerne ikke får menstruation før om nogle år. Til gengæld kan vi afdramatisere situationen - og håbe, at pigerne vil stole på hinanden og betro sig til hinanden, så de ikke føler, de behøver at holde det hemmeligt.