Fra æg til kylling  2001/2002                    

Sidste efterår bestilte vi hos Amtscentralen en rugemaskine og hvad dertil hører. Vi skulle udruge kyllinger i klassen. Et forløb, som har været gennemført på 2. årgang de sidste 3-4 år. Altid med stor succes. Mange af børnene ville aldrig få lejlighed til at følge det mirakel det er, når et æg bliver til en rigtig levende kylling.

Man skal være i god tid til at bestille. Vores bestilling løb fra uge 8 og indtil påskeferien. Set i bakspejlet ville jeg nok have valgt den næste periode, altså den efter påske - også selvom det betyder, at kyllingerne ikke ligefrem er påskekyllinger, men fordi temperaturen udenfor - og dermed også indenfor er mere stabil på det tidspunkt.

Når man bestiller dette forløb får man :

en rugemaskine
en hønsegård
en varmelampe (vi har godt nok brugt vores egen!)
diverse materialer (i et eksemplar)
og selvfølgelig brugsanvisninger (ikke alt for gode, men dog brugbare)

Man får selvfølgelig adresser på leverandører af æg, på afsætningsmuligheder af levende fjerkræ, på pasning af både æg og kyllinger. Alt står sådan set beskrevet i materialet. Så det er (næsten) lige til at gå til.

Når jeg trækker lidt på det, er det fordi, der var nogle småting, der irriterede lidt. Rugemaskinen manglede en dims, der gjorde det svær at kontrollere luftfugtigheden. Brugsanvisningen til rugemaskinen var kopieret, så noget af teksten manglede og gjorde os lidt rådvilde. Termometeret i rugemaskinen var i stykker (opdagede vi efter et par dage). Luftfugtigheden skulle måles med et termometer og derefter omregnes til luftfugtighedsprocenter. (Vi lagde selv et hygrometer ned i maskinen - meget nemmere)
Og så var det bare enormt svært for os at styre den pokkers luftfugtighed. Den kørte op og ned som en rutschebane, selvom den burde være stabil.

EN GOD IDÈ hvis man vælger dette emne, er at bestille klassesæt og film samtidig med, at man bestiller rugemaskinen. Der findes (vist nok) fine film om høns - og gode fagbøger, men vi var alt for sent ude og fik noget værre hø...

Jeg vil dog varmt anbefale dette projekt. Det har skabt stor lykke i børneflokken at få lov at opleve, røre ved, lugte til, følge kyllingerne i deres vej fra æg til stor grim ungkylling. PRØV DET!

For yderligere informationer ring til amtscentralen